PERHITUNGAN HARGA POKOK PRODUKSI KERUPUK DENGAN MENGGUNAKAN METODE FULL COSTING (Studi Kasus Pada UKM Kerupuk Cita Rasa Sidomulyo Barat – Pekanbaru)

  • Fifitri Ali Politeknik Caltex Riau
  • Annisha Harianti Politeknik Caltex Riau

Abstract

 This research was conducted to determine the calculation the cost of goods manufactured using the full costing method and to find out the difference in the calculation of the cost of goods manufactured based on UKM Kerupuk Cita Rasa. After calculating the cost of goods manufactured using the full costing method, there is a difference with the calculations made by the UKM. The difference in the calculation of the cost of goods manufactured based on the UKM using the full costing method per product unit is Rp 9.90 for Palembang crackers and Rp 3.42 for rice crackers. Meanwhile, the overall difference between the calculation based on UKM and the calculation using the full costing method is Rp 13.32 per product unit. This is because the imposition of more detailed overhead costs for each product. The calculation of the cost of goods manufactured according to the company does not separate the cost of goods manufactured per product, while the calculation of the cost of goods manufactured using the full costing method separates the cost of goods manufactured for each product.

 

Keywords : Cost of Goods Manufactured, Full Costing, Overhead Cost

References

Astuty. (2014). Akuntansi Manajemen: Informasi Bagi Manajer untuk Perencanaan, Pengendalian dan Pengambilan Keputusan Bisnis. Bandung: Citapustaka Media Perintis.

Badriyah. (2015). Buku Pintar Akuntansi Biaya untuk Orang Awam. Jakarta: HB.

Bustami, & Nurlela. (2010). Akuntansi Biaya Edisi Kedua. Jakarta: Mitra Wacana Kencana.

Firmansyah. (2013). Akuntansi Biaya Gampang. Bandung: Dunia Cerdas.

Hansen, & Mowen. (2006). Akuntansi Manajemen. Jakarta: Salemba Empat.

Mulyadi. (2010). Akuntansi Biaya. Yogyakarta:. Yogyakarta: Unit Penerbitan dan Percetakan Sekolah.

Mulyadi. (2015). Akuntansi Biaya Edisi Kelima. Yogyakarta: UPP - STIM YKPN.

Mursyidi. (2010). Akuntansi Dasar. Bogor: Ghalia Indonesia.

Nugroho, B. (2018). Analisis Penentuan Harga Pokok Produksi Jamu dengan Menggunakan Metode Full Costing (Studi Kasus di Usaha Mikro Jamu Bu Tini Yogyakarta). Universitas Sanata Dharma.

Raiborn, & Kinney. (2011). Akuntansi Biaya. Jakarta: Salemba Empat.

Rudianto. (2013). Akuntansi Manajemen. Jakarta: Erlangga.

Sarifillah, N. (2019). Analisis perhitungan harga pokok produksi pada usaha mikro kecil dan menengah tahu Bapak Paiman. Institut Agama Islam Negeri Surakarta.

Suhayati, E. (2009). Akuntansi Keuangan Edisi Pertama. Graha Ilmu.

Supriyono. (2011). Akuntansi Biaya: Perencanaan dan Pengendalian Biaya serta Pembuatan Keputusan Edisi 2. Yogyakarta: BPFE - Yogyakarta.

Witjaksono. (2013). Akuntansi Biaya. Edisi Revisi. Jakarta: Graha Ilmu.

Published
2020-12-31
How to Cite
Ali, F., & Harianti, A. (2020). PERHITUNGAN HARGA POKOK PRODUKSI KERUPUK DENGAN MENGGUNAKAN METODE FULL COSTING (Studi Kasus Pada UKM Kerupuk Cita Rasa Sidomulyo Barat – Pekanbaru). AkMen JURNAL ILMIAH, 17(4), 572-582. https://doi.org/10.37476/akmen.v17i4.1198