STUDI PEMBUATAN MIE INSTAN DENGAN MENGGUNAKAN BAHAN BAKU JAGUNG KUNING DAN JAGUNG PULUT
Keywords:
Corn Instant NoodleAbstract
Corn Instant noodle is one of food diversification. Corn instant noodle in this research used yellow corn and waxy as raw materials. Yellow corn contained high amylose while waxy corn has higher amylopectin the higher the stickiness. This research aims was to know the best process in making instant noodle and to know the best corn flour in making corn instant noodle.
Research’s treatments were yellow corn 100%. Yellow corn and waxy corn with comparison 9:1, 8:2, and 7:3. The parameters were rehidration time and sensory test. The best result were then tested: proximate test for water content, ash, fat, protein, and carbohydrate. The result showed that from color and flavor yellow corn were the best. The taste result of yellow corn and waxy corn with comparison 9:1 showed the best. Addition of waxy corn more than 10% will gave bad effect to noodle product. The fastest rehidration time for yellow corn 100% was 3 minutes 27 second, water content 4,07%, ash content 1,24%, fat content 18,22%, protein content 5,33%, and carbohydrate content 70,99%.
Published
How to Cite
Issue
Section
Penulis yang menerbitkan pada Jurnal Ilmiah AkMen menyetujui persyaratan berikut:
- Penulis memiliki hak cipta dan memberikan hak Jurnal Ilmiah AkMen untuk publikasi pertama dengan karya yang secara bersamaan dilisensikan di bawah Lisensi Atribusi Creative Commons (CC BY 4.0) yang memungkinkan orang lain untuk berbagi (menyalin dan mendistribusikan kembali materi dalam media atau format apa pun) dan beradaptasi (mencampur) , mentransformasikan, dan membangun di atas bahan) karya untuk tujuan apa pun,
- Penulis dapat membuat perjanjian kontrak tambahan yang terpisah untuk distribusi non-eksklusif versi jurnal, yang diterbitkan dari karya tersebut (misalnya, mempostingnya ke repositori institusional atau menerbitkannya dalam sebuah buku), dengan pengakuan atas publikasi awalnya di Jurnal Ilmiah AkMen
- Penulis diizinkan dan didorong untuk memposting pekerjaan mereka secara online (misalnya, dalam repositori institusional atau di situs web mereka) sebelum dan selama proses pengajuan, karena dapat menyebabkan pertukaran yang produktif, serta kutipan yang lebih awal dan lebih besar dari karya yang diterbitkan.